Dubbel interview met Dirk Westenberger en Jens Emmerich
2. juli 2019
HUP op Facebook en LinkedIn
5. februari 2020

Interview met “Oberpfalz Medien – Der neue Tag” hoofdredacteur Kai Gohlke

“Een groot verschil is dat het minder tijd kost.”

 

HUP GmbH: Gefeliciteerd met de nieuwe titel als hoofdredacteur van “Oberpfalz Medien – Der neue Tag” (DNT). Is er niets of eigenlijk alles veranderd?

Kai Gohlke: Veel dank. In de praktijk is er niet veel veranderd, ik ben al enkele maanden verantwoordelijk voor de operaties en nu is er als het ware de juiste notitie aan gehecht.

Laten we meteen aan de slag gaan, want je werkt al met onze PS.Content-oplossing. Wat is de invloed van het gebruik van PS.Content op uw krant en uw bedrijf?
Op dit moment zijn we bezig met het omzetten van onze workflows van een print-gedreven bedrijf, dat de inhoud vervolgens als secundair gebruik op het internet plaatst, naar een kanaal-neutrale workflow met online eerste prioriteit.

Hoe ziet dit er in de praktijk uit?
We krijgen veel content van freelancers, wat een groot deel van de artikelen die we publiceren uitmaakt. De freelancers maken de content in PS.Content, de producent opent en bewerkt deze. Wanneer het artikel klaar is voor online publicatie, wordt het gepubliceerd en ook naar het printteam gestuurd. Een groot verschil met vroeger is dat er minder tijd nodig is. Nog maar een paar jaar geleden werden er om 20.00 uur ’s avonds artikelen gepubliceerd – nadat ze op de krantenpagina’s waren geplaatst. Nu kunnen we onze lezers bedienen kort nadat het artikel is geüpload door de freelancer. Door de ontkoppeling van online en print winnen we dus enkele uren, soms zelfs dagen.

Dus het eigenlijk onmogelijke Mini-Max principe…
Correct. Ik zie de mogelijke content categorisering in PS.Content als een grote troef die al is opgezet in ons bedrijf. Zo maken we een sterk onderscheid tussen inhoud. Een voorbeeld hiervan is categorie C in de vorm van standaard- en termijnrapportage. Deze inhoud, die ook een verslag van een vereniging e.d. kan zijn, wordt voornamelijk extern aangeleverd en dient door onze redactie in alle kanalen professioneel en mediaspecifiek met zo min mogelijk inspanning te worden bewerkt.

Hoe kiest u welke artikelen in het gedrukte medium terecht komen?
Met de volgende versie van PS.Content zijn we theoretisch in staat om de prestaties van elk artikel met weinig moeite te analyseren. Onze freelancers en producenten hebben echter zoveel ervaring in de praktijk, of er zijn orders bij, dat de selectie van onderwerpen veel eerder plaatsvindt.

Maar ze negeren zeker niet de smaak van de gebruiker?
Natuurlijk is het goed om bij verrassende gebruikersreacties in print van gedachten te kunnen veranderen. In de toekomst zijn we zeker van plan om de gebruiker met zijn of haar voorkeur te betrekken bij de themabeslissing. Hier concentreren we ons echter meer op het digitaal meten van de respons en de afleesdiepte en de verblijfsduur van onze abonnees. Als we alleen naar de dekking zouden kijken, zou het aandeel van de politierapporten waarschijnlijk nog groter zijn dan nu het geval is. We ontwikkelen een artikelscore, die we als prestatietool in PS.Content in kaart brengen. In principe verwacht ik dat onze redacteuren gevoel hebben voor onderwerpen en waardevolle inhoud. In de toekomst moeten deze echter op zijn minst worden vergeleken met de werkelijke prestatiecijfers voor de oriëntatie en als ondersteunend hulpmiddel.

AI, robotjournalistiek & Co zijn voor u nogal bedreigende scenario’s voor de toekomst van de journalistiek?
Nee, we hebben al uitgebreide informatie over dit onderwerp verzameld in huizen in Scandinavië. Ze zijn veel offensiever met de score-gedreven artikelevaluatie. Maar als het op planning aankomt, zijn ze net zo conservatief en mensgericht als wij.

De voorwaarde voor kwaliteitsjournalistiek.
Nee, onze aanpak is de voorwaarde om meer kwaliteit te kunnen bieden op de beslissende gebieden. Als ik zie dat meer redacteuren in de lokale redactiekamers nog bezig zijn met de processen dan met hun journalistieke werk, dan is dat te duur, niet lezers- en gebruikersgericht, daar moet verandering in komen. We hebben meer reporterscapaciteit nodig voor categorie A en B content waar gebruikers en lezers bereid zijn voor te betalen. Tegelijkertijd kunnen we de redactie echter niet op een economisch verantwoorde manier uitbreiden. Vandaag de dag betaalt niemand ons een cent voor de jaarlijkse algemene vergadering van de schietvereniging en heeft de vereniging een eigen homepage, zodat we onze soevereiniteit op deze gebieden als inhoudskanaal hebben verloren. Daarom zorgen we er onder andere bij PS.Content voor dat de verhouding weer goed is.

Wat kunnen we nog meer verwachten van DNT?
We zijn bezig met het opstellen van de redactionele planning in de loop van de conversie naar PS.Content versie 1.7. In de toekomst willen we ook de planning van de meeste onderwerpen in PS.Content behandelen en niet alleen het proces van artikelen en content dat al bestaat. Dit zal een zeer belangrijke stap voor ons zijn. We willen en zullen ons ook breder positioneren als uitgeverij en zien dat we onze content op zoveel mogelijk kanalen te gelde maken. Toch is het duidelijk dat, in ieder geval op de middellange termijn, het dagblad de belangrijkste inkomstenbron zal blijven. Naast de ticketshop, de evenementapplicatie, het cursusaanbod, etc., bevatten de nieuwe businessmodellen een digitaal abonnementsmodel, dat we nu lanceren. We moeten op veel gebieden succesvol zijn als we in de toekomst de teruglopende drukwerkactiviteiten willen compenseren.

 

Phone:
+49 531-28181-0

E-Mail:
info@hup.de

Am Alten Bahnhof 4B,
D-38122 Braunschweig

Contact opnemen